Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Olika motivation i FA-cupen

Chelsea och West Ham imponerade medan Manchester City gav bort matchen redan innan start. United drog en lättnadens suck.

Gus Hiddinks Chelsea körde över en Manchester City-uppställning nästan kliniskt städad från alla former av erfarenhet av matcher på högre nivå. Manuel Pellegrini ställde upp med ett starkt lag i ligacupens semifinal, men det verkar vara klassiska FA-cupen som blir hans offer i en tid när debatten om att flertalet topplag i England går på knäna på grund av ett alltför hårt spelschema. Själv var City-managern inne på att det inte var en riktig match och presenterade fem debutanter i laguppställningen. Dessutom lyckades Pellegrini med konststycket att ytterligare stärka Chelseas självförtroende, vilket definitivt är på uppgång. Framförallt såg Cesc Fabregas inte så långt bort från forna dagars form med flertalet kalaspassningar. Debatten om klassiska FA-cupen fortsätter och tar ny fart.

Everton och Reading tog sig vidare

Evertons målvakt Joel Robles räddade en straff i bortamatchen mot Bournemouth. The Toffees tog en okarakteristiskt stabil 2-0 seger och Roberto Martinez managerliv fick därmed en förlängning. Det råder för närvarande stort tryck på spanjoren och om det för Pellegrini är ointressant med FA-cupen, så kan det vara livlinan för Martinez efter vad som ser ut att bli en rätt medioker säsong i Premier League. Reading tog sig till kvartsfinalen efter 3-1 hemma mot West Bromwich i vad som ytterligare förmörkar The Baggies ligasäsong. Trotjänaren Chris Brunt träffades av ett mynt bara några centimeter under ena ögat när han skulle lämna över tröjan till en ung supporter. Myntet kom från de egna fansen och en förbannad Brunt gick fram och konfronterade publiken i vad som senare irriterade mittfältaren så till den grad att han funderar över sin framtid i WBA. The Baggies är ett lag i obalans och kanske fritt fall. Sätter också frågetecken till Tony Pulis taktiska förmågor. Hans varumärke handlar ju om att vara en garant mot nedflyttning tack vare en strikt försvarsfotboll, även om han kanske inte kan lyfta ett mot större framgångar. Kan den gode Pulis inte hindra West Bromwich fall kommer tankar och åsikter att resas huruvida hans fotbollsfilosofi är helt ute, kanske till och med dödförklarad.

Payet dominerar och United drog en lättnadens suck

West Ham och Dimitri Payet dansade fram borta mot Blackburn Rovers, vilket givetvis gladde de7200 tillresta supportrarna. The Hammers fortsätter att imponera och kan mycket väl gå hela vägen, vilket i så fall skulle innebära första FA-cuptiteln sedan 1980. Ja, första titeln överhuvudtaget sedan 1980. Crystal Palace skrällde mot ett Tottenham som verkade ha tankarna någon annanstans, sannolikt på att säkra en Champions League-plats och kanske även på ligatiteln. Ett formsvagt The Eagles lyckades därmed ta sig till kvartsfinal. Watford genomförde ett dagsverke hemma mot Leeds.

Arsenal hade svårt att få hål på Hull City hemma på Emirates och nu väntar ett omspel, vilket nog var det sista The Gunners önskade. Antar att – med tanke på tidens tand – de hellre sett sig utslagna. Men än så länge är de regerande FA-cupmästarna såväl som mesta mästarna i denna fina gamla turnering på dekis kvar i turneringen. Manchester United drog en lättnadens suck efter 3-0 borta mot Shrewsbury. Inspirerade av Midtjylland använde sig United av en ny frisparksvariant där vissa spelare står i offsideläge för att skymma målvakten. Dock bedöms de inte som tillräckligt delaktiga i spelet för att det ska bli offside och ett frisparksmål av Juan Mata godkändes.

Inför kvartsfinalerna ser vi en cup i limbo, där några lag är betydligt mer motiverade än andra. En utveckling som inte alls känns som bra för världens äldsta fotbollsturnering, vilket för inte så länge sedan var det finaste en engelsk fotbollsspelare kunde vinna. Reading, Watford och West Ham spelar på framgångsångor och är inne i den berömda FA-cup-zonen som kan leda ända fram till pokalen. Chelsea, Everton och Manchester United spelar i desperation för att rädda sina respektive säsonger, medan vi ju ännu inte vet hur det slutar mellan Hull City och Arsenal, så är det helt klart så att Arsenal spelar som titelförsvarare, men sannolikt har fokus på Premier League och därmed ingen direkt press. Skulle Hull gå vidare, så befinner de sig också i zonen. Helt klart är dock att kvartsfinalerna blir hyperintressanta, då alltmer står på spel för klubbarna.

Kvartsfinaler

Everton – Chelsea

Manchester U – West Ham

Reading – Crystal Palace

Arsenal/Hull – Watford

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login