Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Vem ger bort initiativet? Mazzarri eller Conte?

Antonio Contes vilda glädjeyttringar efter segermålet mot West Ham kan vara en liten försmak av vad vi har att vänta av Chelsea kommande säsong. En sällsynt kombination av kyla och temperament. På lördag väntar Walter Mazzarris Watford i stryktipsmatch 5 i en kamp om att ge bort initiativet. 

Det är som om Conte inte vet vart han ska ta vägen för att få dela med sig av lyckan när Diego Costa gör 2-1 mot West Ham. Till slut kramar han folk i publiken. Ett temperament som får en som åskådare att nästan känna sig andfådd. I EM kändes det som om karln skulle slitas itu av alla känslor som han försökte få ur sig under matcherna. Och det lär bli mer av den varan i Premier League, särskilt om Chelsea går bra och hänger med i toppen. Då kommer Conte att lyfta det där sista ur varje spelares engagemang.

Gammal fin Catenaccio

Men samtidigt lär det också bli en del av det som vi såg innan West Ham kvitterade. Försiktigt, kännande och målmedvetet tar sig laget framåt och när så 1-0 är ett faktum efter Eden Hazards straff, handlar det om att kontrollera. Svalt, kyligt och kanske inte alltid så klassiskt brittiskt underhållande. Men med god rörelse i defensiven, noggrannhet och alltid redo för en omställning, enligt gammal god italiensk tradition. Allt från Catenaccions mästerideologer Nereo Rocco och Helenio Herrera, men ändå mer varierat och nytänkande.

Premier League är dock ett av de svåraste ställena i världen om du ska bevaka en ledning, vilket också bevisades när West Ham – ur ingenting – plötsligt kvitterat och faktiskt tagit över matchen. Det är här Contes storhet kommer fram. När inte den kontrollerade matchplanen fungerar visar han med hela sin kropp, nästan djupt från fotbollssjälen att nu ska passionen fram. Och mycket riktigt avgör Diego Costa med bara några minuter kvar att spela. Efter matchen ser vi West Hams osannolike målskytt James Collins sitta på huk och ta sig för pannan. Helt slut. Helt tom och fruktansvärt besviken. Han hade ju gjort det där målet som vände allt på Stamford Bridge, men så kom ytterligare en vändning. Contes mentala kontring.

Nästan lite som när gammal italiensk Catenaccio är som bäst. Själva grundfundamentet är ju att invänta motståndarens drag och sedan agera. Visst, kanske en efterhandskonstruktion och det var nog inte så Conte planerat matchen, men det där finns i hans ryggmärg och det är precis det som gör honom till en så magisk tränare och Chelsea till en klubb som definitivt kommer att kämpa i toppen i år.

Mazzari vs Conte

I stryktipsmatch 5 på lördag ställs Conte mot en manager av samma kaliber. Watfords Walter Mazzarri är i grunden en defensivt lagd tränare med en förkärlek för snabba omställningar. Mazzarris lag brukar alltid spela bättre mot svårare motstånd än när de måste föra matcherna.  Än så länge har han endast lett Watford i en ligamatch, vilken slutade 1-1. Watford tog ledningen, men orkade inte stå emot hemmalaget Southampton, mycket på grund av en utvisning på Ben Watson.

Mot Chelsea står man inför ett lag med idel storspelare och en Eden Hazard i begynnande toppform. Frågan är om Mazzarris mannar kan hålla Contes stjärnor stången under en hel match? Frågan är också vem som ska föra matchen? Watford är ju hemmalag, medan Chelsea har de individuellt bästa spelarna och press på sig att ta tre poäng för att anses som en värdig toppkandidat.

Två tränargiganter som gärna vill att motståndaren ska göra första draget. Antonio Conte vet dock att han nog måste vinna denna typ av matcher, så redan innan match är det faktiskt så att det första initiativet hamnar hos Conte. Med andra ord – fördel Mazzarri. Men detta ska Conte kamma hem, vilket han också gör. Eden Hazard kommer fortsätta att briljera och blir omöjlig att hålla på mattan under en hel match.

Tre frågor att fundera över under matchen:

1.       Vem vinner kampen i att ge bort initiativet? Mazzarri eller Conte?

2.       Är Eden Hazards individuella förmågor så pass överlägsna att Watford inte kan stå emot?

3.       Finns där en chans att de tunga Watford-anfallarna Ighalo och Deeney kan nyttja en omställning eller fast situation?

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login