Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

FA-cupen – fansens turnering

FA-cup i helgen och i potten ligger en kvartsfinalplats och därmed en match från Wembley i vad som mest är fansens stora fest.

Numera spelas ju semifinalerna på Wembley, vilket har bidragit till att ytterligare stärka känslan av en fest för supportrarna, för det är nog vad FA-cupen handlar om numera – fansen turnering. Experter och Champions League-fokuserade tyckare höjer allt oftare sina röster för att klassiska FA-cupen inte har så stor betydelse längre. Även managers tvingas ofta vila spelare under cupens inledande omgångar för att klara av det tuffa matchandet vilket är unikt för de engelska lagen i jämförelse med andra europeiska länder. Men när femte omgången närmar sig finns där även incitament för managers att fundera över sina laguttagningar, då det kan ligga en pokal och vänta bara fyra matcher bort.

Fansens fest

Fansen har dock alltid älskat cupen. Inte minst därför att det fortfarande är en nästan utomjordisk upplevelse att ens lag spelar FA-cupfinal på Wembley. Promenaden ut på plan till ett öronbedövande ljud på en arena som är uppdelad i två läger, två färger men lika mycket fest. Abide with Me och God Save the Queen. Presentation för kungligheter och så den där nästan krispigt adrenalinstinna känslan av nervositet strax före avspark. Även vägen fram kantas av rätt mycket fest för fansen. Numera är just bortamatcher det som förenar kärnan i varje fotbollslag. Resorna, gemenskapen och även utmaningen att sjunga mer än hemmafansen. Det senare blir allt mindre svårt då det är rätt tyst från hemmafansens sida på de flesta arenor numera. Oavsett hur det var förr eller vilka traditioner som finns. Det är helt enkelt tystare nu. I Premier League är dock biljettilldelningen begränsad för bortaföljet, medan det i FA-cupen inte finns några sådana restriktioner. De mest intensivt resande och engagerade bortafansen får därmed sitt lystmäte och stämningen på arenorna blir mer elektrifierad än under ligalunken. Dessutom handlar det ju om utslagning och ännu finns det många som minns FA-cupmatcher från förr, där allt handlade om liv och död. Där varje tackling sattes in som om det vore den sista.

Drömmar

Och säg de fans som inte önskar se sitt lag höja den klassiska FA-cupbucklan mot skyn en majdag då supporterlivet når höjder som en sjätteplats i Premier League aldrig kan ge. Visst, sjätteplatsen ger mer pengar och en tredjeplats – det vill säga direktkvalificering till Champions League och massor med pengar att stoppa på banken – bör vara en dröm för alla lag om man inte är så bra att ligatiteln kan plockas hem. Men med tanke på hur få och rika klubbarna är som tagit hem denna titel sedan Premier League instiftades 1992, är det knappt något man ens ska ödsla drömmar på. En icke-fråga, helt enkelt. Ja, om inte Leicester City kan ändra på detta denna säsong, vilket vore en fotbollsrevolution utan dess like. För fansen är dock drömmen om FA-cupen på Wembley säkerligen större än en bra ligaplacering. Det handlar om sportens kärna – att vinna något vid ett tillfälle där fans, spelare, ledare och tv-tittare tillsammans förenas i euforisk glädje och för alltid kommer att minnas bragden. Få är de legender som berättats om magiska fjärdeplatsupplevelser, medan det finns något förtrollande över varje cupfinal.

Hettan stiger och agnarna ska skiljas från vetet i helgen. En del kommer skippa matcherna och sucka över hur mycket fokus det tar från liga- och europaspel, medan andra – drömmarna med passion för engelsk fotboll – kommer sitta som klistrade. Följa varje spark, nick och tackling med viljan att från soffan skicka in det där avgörande målet som tar laget till kvartsfinal och sedan till Wembley för semifinal och… kanske… kanske final, där legender skrivs, där kärleken till fotbollen är som störst. Åtminstone för oss fans. Jag kommer i vart fall att sitta som på nålar.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login