Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Leicester City – största skrällen sedan Ipswich ligatitel 1962?

Leicester avfärdar Manchester City borta på Etihad, ungefär som om det vore en fluga som satt sig på ligapokalen. Nu är The Foxes favoriter till titeln. Inget lag kan uppvisa samma jämnhet, balans och vilja. En skräll på väga att hända, kanske till och med större än Ipswich 1962.

Det är svårt att låtsas vara förvånad längre. De som följer Leicesters matcher inser att det är ett lag som mycket väl kan vinna ligan. Claudio Ranieri har fått ihop en härlig mix av försiktigt och ibland lågt försvarsspel och vassa omställningar i bästa Cattenaccio-stil eller såsom ett lysande Bundesliga-lag. Spelare som Marc Albrighton, Jamie Vardy, Shinji Kazaki och Riyad Mahrez kan transportera boll med en fart och målfokus som de flesta andra lags managers endast kan dregla över i drömmarna.

Men där finns också en aggressivitet värdig de främsta engelska lagen genom tiderna. Mittfältaren N´Golo Kante tar det mesta på mitten och spelar enkelt. Kollegan Danny Drinkwater styr som en fin gammal mittfältsgeneral. Och så finns det där mittbacksparet i form av Robert Huth och Wes Morgan. Spelare som få lag i toppen ens skulle snegla på under ett värvningsfönster. Stora, långsamma mittbackar av en typ som man trodde var lika utdöd som dinosaurierna. Men det funkar och Huth gjorde exempelvis två mål mot Manchester City. Målvakten Kasper Schmeichel kan se till att ta hem ännu en ligapokal till familjens välfyllda pokalskåp. Dock trodde väl ingen att det skulle kunna ske i Leicester Citys tröja.

Nå, nu är de inte mästare ännu, men från och med nu kommer de att få bära favoritskapet, för i ärlighetens namn ser inget av övriga lag uppe i toppen ens i närheten av The Foxes just nu. Möjligtvis kan Tottenham smyga upp bakom och bli ett hot. Arsenal och Manchester City kommer givetvis hänga på, men de har så mycket mer att bevisa med tanke på vilka dyra och fina trupper de har. Utöver det finns inga konkurrenter. Manchester United har inte laget eller spelet. De bör istället se över axeln då bland andra West Ham kommer jaga livet ur dom.

Största skrällen sedan Ipswich 1962

Nu har jag inte riktigt hunnit gå ner på djupet i frågan, men spontant – om Leicester City tar hem ligan – kan jag inte tänka någon motsvarighet genom åren, förutom möjligtvis Ipswich Towns seger 1961/62. Manager i Ipswich var Alf Ramsey som senare skulle ta England till VM guld 1966. Laget var nyligen uppflyttade från andradivisionen efter segern 1960/61 en poäng före Sheffield United och samt sju poäng före trean Liverpool FC. En säsong där eleganterna från Bill Nicholsons Spurs tagit hem The Double, det vill säga ligan och FA-cupen. Strax före överraskningen Sheffield Wednesday, vilka tränades av manager i ropet Harry Catterick. Trea blev Wolverhampton vars nästan extrema storhetsperiod var på väg att ebba ut. Under 50-talet dominerade främst Wolves och Manchester United. Trea hamnade Burnley FC, vilka vann ligan 1959/60 och hade ett oerhört välspelande lag på den tiden, medan storsatsande Everton FC endast hamnade femma.

Evertons ägare Sir John Moores accepterade dock inte medelmåttighet och värvade Harry Catterick från Sheffield Wednesday och även om säsongen 1961/62 slutade med en fjärdeplats, så skulle Cattericks första ligatitel med Everton tas 1962/63.  Det var i denna typ av tuffa sällskap som Ipswich Town befann sig 1961/62 när de med ett rätt medelmåttigt lag på papperet vann ligan med tre poängs (två poäng för seger på den tiden) försprång före tvåan Burnley, fyra poäng före Spurs och fem poäng före Everton. En annan överraskning var att Sheffield United, som hamnade tvåa bakom Ipswich i andradivisionen 1960/61, hamnade femma. En poäng före rivalen Sheffield Wednesday. Härliga tider i stålstaden.

Även om Ipswichs skräll var monumental, så läggs ytterligare en dimension till Leicester förestående mirakel med tanke på de extrema resurser The Foxes konkurrenter besitter samt att det numera är nästan omöjligt att slå sig in i den gruppen, vilket var lättare förr. Nu är vi i februari. I maj kommer domen eller miraklet.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login