Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Bragden i Bournemouth

Det är en märklig säsong där det mesta är upp och ned och därmed hamnar till och med magiska prestationer av historiskt episk karaktär i skymundan. Jag tänker på Eddie Howe och AFC Bournemouth.

Inte ens den mest vågade författaren hade klarat av att skriva en historia såsom Bournemouths väg upp till Premier League. Det skulle aldrig bli trovärdigt. En klubb som knappt haft några säsonger i andra divisionen och vars arena endast tar in drygt 11 000 åskådare befinner sig i Premier League. Och inte nog med det, trots det minst namnkunniga laget, så har den unge managern Eddie Howe envist fokuserat på en flytande passningsfotboll, vilken enligt gammal hävd ska vara omöjlig att genomföra ifall man ska klara sig kvar i högsta divisionen utan några stjärnor.

Tålamod gav Bustersaga

Eddie Howe och AFC Bournemouth har visat på motsatsen. Tålmodigt har laget jobbat sig in i säsongen. Länge såg det ut som om det var ett tecken på hybris. Fint spel, men svårt att ta chanserna och straffen blev ofta hänsynslösa när ork och koncentration tröt mot individuellt lysande motståndare. Det kändes som en konstant stolpe ut och tror många tänkte att det var ett ärofyllt försök, men väl naivt. Men nu är det snart ett faktum. Laget står på 38 poäng, vilket är två poäng ifrån vad som brukar ses som gränsen för nytt kontrakt.

Bournemouths marknadsvärde ligger på dryga 66 miljoner pund medan toppkonkurrenterna Tottenham ligger på 234 miljoner och Arsenal på 330 miljoner. Visserligen hamnar sydkustlaget på 59:e plats i världen, men det handlar om de gigantiska summor som kommer in via tv-rättigheter. Det finns få saker som kan ge något kommersiellt på den lilla arenan och det finns egentligen inga riktigt tunga spelare som betingar pengar på transfermarknaden. Försvinner tv-pengarna så är och förblir Bournemouth en klubb med en mycket liten kostym. Faktum var att så sent som 2008 stod klubben under konkurshot.

Uppvuxen i Buster-generationen och med Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK fortfarande i färskt minne har präglat många 60- och 70-talister. Men Eddie Howes Bournemouth överträffar all gammal fiktion med råge. Lilla Åshöjdens BK som mot alla odds klättrade upp genom divisionerna och tillslut nådde nästan ända fram till allsvenskan. Men bara nästan, för hela vägen hade varit så pass osannolikt att det inte hållit som fiktion. Då.

Inför matchen på White Hart Lane hade Bournemouth tre segrar på raken i ryggen. Att Howes gäng skulle ta sig över 40-poängsgränsen redan mot ett Spurs som kämpar om ligatiteln var mindre troligt, men inget är omöjligt för AFC Bournemouth. Men med 38 poäng efter 31 omgångar får vi nog ändå anse att klubben klarar kontraktet galant. I en tid då Premier League är mer oberäknelig än någonsin, så hamnar denna extrema bedrift något i skymundan. Tyvärr.

Ambitioner och framtiden

Eddie Howe däremot erkände att han inte njutit en enda sekund under säsongen, vilket säger en del om kampen om en Premier League-plats, men också om Eddie Howes personlighet. Slappna av finns nog inte i hans vokabulär, åtminstone inte när han är i tjänst, vilket som manager för ett Premier League-lag nog är dygnet runt. Howe tar mycket inspiration från Josep Guardiola och FC Bayern München, särskilt avseende träningsmetoder. På så sätt har han också med oerhört små medel lyckats bygga ett mycket välspelande lag. Faktum är att han finns med i både det stora och lilla i den dagliga verksamheten. En detalj som beskriver hans ambition rätt bra är att han aldrig tillåter att en övning förbereds på slentrian för att den funkat förut och man har inte orkat eller hunnit med att utveckla den eller någon annan övning.

Howes värvningar handlar om att lyckas få fram mer av spelare än vad andra managers kan, något han har bevisat genom åren med tanke på hur snabbt Bournemouth har klättrat i ligasystemet. Denna smartness är lagets hopp och mycket tyder på att Howe kommer att klara kontraktet, vilket – i så fall – är mer än godkänt. Hela England söker också med ljus och lykta efter en briljant engelsk manager som kan göra avtryck i världsfotbollen igen. Faktum är att den senaste engelske managern som vann en ligatitel var Howard Wilkinson i Leeds 1992… Och inte finns det någon uppsjö av engelsmän att välja bland när Roy Hodgson ska ersättas. Mycket av hoppet står till 38-årige Eddie Howe.

Den gamle Liverpool-spelaren Danny Murphy föreslog nyligen att Chelsea skulle satsa på Howe som ny manager, då den unge engelsmannen inte bara har förmågan att utveckla spelarna och god taktisk förmåga. Dessutom är han väl omtyckt i branschen, begåvad, välartikulerad och han är engelsman. England behöver en ny stjärnmanager som är värdig de svåraste utmaningarna. Eddie Howe kan mycket väl vara svaret. Men i och med att Bournemouth nu klarar kontraktet så följer nästa utmaning – är det möjligt att etablera klubben på övre halvan eller rent av ta hem en pokal i någon av cuperna? Med tanke på att Howe tagit laget hela vägen dit de är nu från att de varit konkursmässiga, så är det inte omöjligt.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login