Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Tipsextramatcher vi minns: WBA vs Everton, 1979

Tippa stryktipset startar upp stryktipsveckan med match nummer 3, West Bromwich mot Everton. Lite om nuet och så minns vi en Tipsextramatch från förr.

The Hawthornes tar emot Everton och frågan är hur Tony Pulis ska stoppa Lukaku, Barkley och company. En glad offensiv mot en strikt defensiv. Annat var det i slutet av 70-talet, då West Bromwich charmade England såväl som svenska Tipsextra-tittare med gladfotboll påhejad av den karismatiske managern Ron Atkinson.

Pulis vs Evertons naivitet

Sedan segern mot Stoke den 2 januari i år har det gått rätt tungt för dagens WBA. Tony Pulis brukar vara bra på att stabilisera upp sina lag i syfte att få dem etablerade i mitten av tabellen. Det finns dock vissa oroande tecken kring  nuvarande form. Oavgjort mot Aston Villa och Swansea på hemmaplan samt förlusten borta mot Newcastle senast känns inte hoppingivande då Everton kommer till The Hawthornes med två 3-0 segrar i ryggen.

Tony Pulis brukar normalt sett ha ganska lätt för att stänga ned lag som Everton, där försvarsspel sällan är i samma fokus som hos WBA. På sistone har dock The Toffees täppt till bakåt och senast mot Stoke imponerade man kraftigt med omställningar och en överlägsen seger trots att bollinnehavet inte ens var i närheten mot vad det brukar vara. Det finns tecken på att Evertons säsong är på väg att vända till det bättre. I så fall i grevens tid för managern Roberto Martinez, då fansen börjar tappa förtroendet för hans något naiva spelidé.

Två lag på tillbakagång

I december 1979 var det dock West Bromwich som stod för den naiva spelidén. De båda lagen möttes i en Tipsextramatch som kommenterades av Fredrik Belfrage. WBA hade säsongen innan nästan skämt bort Tipsextra-tittarna med lysande insatser. Hela tre matcher (vilket var ovanligt för WBA) kablades ut i tv-apparaterna 1978/79. Fighten mot Manchester United på Old Trafford där WBA vann med 5-3 har utnämnts till den bästa Tipsextra-matchen genom tiderna. Man hann också med att vinna med 3-0 borta mot lokalrivalen Wolves samt en förlust mot Leeds. Till slut hamnade laget på en tredjeplats, bakom segraren Liverpool och Europacupmästarna Nottingham Forest.  Everton kom visserligen fyra samma säsong, men det var främst säsongen 1977/78 som The Toffees värmde Tipsextra-tittarna, bland annat med 4-1 mot Aston Villa och 6-0 mot Coventry samt en förlust med 1-3 mot Wolves. I december 1979 var båda lagen inne i en tyngre fas och det hela skulle resultera i en medioker tiondeplats för WBA medan Everton var nära att åka ur, men hamnade till slut på nittonde plats. Strax ovanför strecket.

I WBA fanns profiler som rutinerade mittbacken John Wile och mittfältaren Tony ”Bomber” Brown, men också unga lovande spelare som Bryan Robson och Cyrille Regis. Dessutom inköpen från Manchester City i form av Gary Owen och landslagsyttern Peter Barnes. Just Barnes var förstaval i Englands landslag på vänsteryttern vid den här tiden medan andravalet var en viss Laurie Cunningham som spelade i WBA säsongen innan, men nu lämnat för Real Madrid. Cunningham var en magisk spelar som lyfte hela Albion, vilket aldrig Barnes lyckades med. Dock fick klubben ytterligare en bra säsong 1980/81 då man slutade fyra i ligan. Därefter skulle laget brytas upp. Managern Ron Atkinson lämnade för Manchester United och tog med sig sin mest lovande spelare Bryan Robson samt även Remi Moses som slog igenom samma säsong. Everton skulle fortsätta gå kräftgång i flera år till dess att en ny storhetstid tog vid från mitten av 80-talet och framåt. Den 1 december 1979 slutade allt i delad pott efter att den engelske landslagsmannen och centertanken Cyrille Regis givit WBA ledningen när han forcerade in ett mål på klassiskt manér. Evertons profil och supporterfavorit – Andy King – kvitterade dock.  Frågan är om det blir samma resultat på lördag?

1 december 1979, West Bromwich vs Everton 1-1

Målskyttar: Cyrille Regis (WBA) och Andy King (Everton).

WBA: Tony Godden, Brendan Batson, Gary Pendrey, Tony Brown, John Wile, Ally Robertson, Bryan Robson, Ally Brown, Cyrille Regis, Gary Owen, Peter Barnes.

Everton: Martin Hodge, John Gidman, John Bailey, Billy Wright, Mark Higgins, Trevor Ross, Asa Hartford, Garry Stanley, Bob Latchford, Brian Kidd, Andy King.

Kommentator: Fredrik Belfrage