Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

När Bob Latchford nådde drömgränsen

På lördag drabbar Chelsea och Everton samman på Stamford Bridge och en sak är helt säker – det kommer inte att sluta på samma sätt som i april 1978.

Everton krossade nämligen Chelsea med hela 6-0. I sig en stor seger och The Toffees skulle avsluta säsongen med en hedrande tredjeplats, även om målet var högre. Suveräna segrarna Nottingham Forest med managern Brian Clough i spetsen rådde man inte på. Ej heller tvåan Liverpool FC vars skugga över lokalkonkurrenten Everton låg tung och förmörkande under hela 70-talet. Evertons ligaseger 1970 blev inte början på ännu en framgångs era, utan början på ett allt snabbare slut där Liverpool klev fram och tog över. Många hänvisar till FA-cupsemifinalen 1970/71 mellan lagen som matchen som markerade förändringen. Men det var heller inte det som var det intressanta i april 1978, utan att Evertons store centertank Bob Latchford till slut nådde drömgränsen på 30 mål i ligan. Det satt dock långt inne…

Drömgränsen – 30 mål

Säsongen 1971/72 gjorde Manchester Citys Francis Lee 33 mål, men därefter hade ingen lyckats med prestationen i en tid då fotbollens underhållningsvärde ifrågasattes. Inför säsongen 1977/78 utlyste tidningen Daily Express ett pris på 10 000 pund för den som lyckades nå 30 ligamål. Bob Latchford var en högt profilerad center som gick för en rekordsumma från Birmingham City 1974. Målfabrikationen var både konstant och imponerande, så det kanske inte var orimligt att just Latchford var en av kandidaterna till priset.

Everton hade en bra säsong och när det var tre matcher kvar hade Latchford kommit upp i 28 mål, vilket innebar att det inte skulle bli några problem att nå 30. Trodde man… Men efter 0-0 mot Middlesborough och 1-3 mot West Bromwich, utan att Latchford lyckats näta, ansågs nog chansen vara borta. När så Chelsea anlände till Goodison Park var det inför en fanatisk publik och ett tokladdat Everton. Alla. Exakt alla, ville se Latchford nå målet. Resultatet var nog sekundärt, vilket kan belysas genom Neil Robinsons första mål för Everton, där han euforiskt firade bara för att upptäcka hur lagkompisarna hellre ville ha straff i momentet innan.

Fram till den 72:a minuten ledde Everton med 3-0, men inget av Latchford. Mannen som enligt fansen kunde gå på vatten. Det sägs att ett mål på en vattensjuk och i övrigt katastrofal plan på Baseball Ground fick fansen att börja sjunga ”Bobby Latchford Walks on Water”. Något som sedan hängde kvar. Baseball Ground var för övrigt Derby Countys hemmaplan på den tiden och sannolikt ett av de absolut värsta ställena att försöka spela fotboll på. Att straffpunkten skymtade fram bland lera och vatten tillhörde ovanligheterna.

Problem med skattemyndigheten

Men så satte Latch plötsligt en nick bakom Chelseas målvakt som innebar 4-0. Publiken vädrade succé. Goodison rockade. Med tio minuter kvar fick så Everton en straff. Bob Latchford gjorde inget misstag och plötsligt var sagan om 30 mål sann. Publiken stormade plan, yra av lycka i en tid då lokalkonkurrenten Liverpool tog all luft, så blev detta en magisk tilldragelse och en påminnare om att Evertons storhet inte var över. Matchens slutade 6-0 och det finns inga tv-bilder, då matchen inte sändes. Men för de som var på plats är det ett minne som för alltid har en plats i deras hjärtan.

Ett perfekt sätt att fira 50-årsjubiléet av Dixie Deans rekord på 60 mål, vilket är bäst genom tiderna och avslutades med ett hat-trick i sista matchen mot Arsenal. En gräns som inte ens är en dröm längre. Det oslagbara rekordet togs 1928. Priset på 10 000 pund 1978 delade Latchford upp mellan lagkompisar och så skänkte han en del till välgörenhet. Det var mycket pengar på 70-talet, men Latch valde att behålla en bråkdel. Målrekordet var ju inte enbart hans förtjänst, då fotboll är ett lagspel. Tyvärr hade inte skattemyndigheten samma syn som Latchford, vilket slutade i en tuff skattenota på hela beloppet som minskades något först efter att ärendet nått domstol. Summa summarum blev det hela en ekonomisk förlust för Latchford, men han är för evigt inskriven i Evertons och engelska ligans ärorika historia.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login