Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Kvartsfinallagens ligacuphistoria

Liverpool FC team celebrate with the Milk Cup and the League Cup. Liverpool FC, Milk / League Cup Final, Wembley Stadium, 13/03/1982. PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxPOLxUSAxONLY; Fussball Herren England Objekte Trophäe Pokal Aufmacher xmk 1982 quer Spurs Tottenham o0 Ligapokal sieg o0 Siegerfoto Teamfoto Totale

Liverpool FC är en gigant när det gäller segrar i ligacupen, men även Middlesbrough, Sheffield W, Manchester City och Stoke har vackra minnen från ligacupen.

Ligacupen har funnits sedan början av 60-talet och nådde nog sin höjdpunkt på 70- och 80-talet. På den tiden var det ett vibrerande och fullsatt Wembley och ofta blev det rätt underhållande finaler. Av årets kvartsfinallag har framfarten i cupen rent historiskt varit oerhört varierande.

Hull och Southampton

Hull City AFC har aldrig ens varit i en final, men å andra sidan har de inte några andra finaler heller att luta sig tillbaka mot och egentligen är det väl mest på senare decennier laget varit upp på högre höjder i fotbollsvärlden. Skulle dock inte förvåna om man gick hela vägen någon gång framöver. Southampton har inte heller någon inteckning, men var i och för sig i final 1979 med ett rätt så bra lag. Regerande ligamästarna och på den tiden lite av ligacupspecialister (tre finaler på raken, varav två segrar) Nottingham Forest blev dock för svåra och vann med 3-2. Inget att skämmas över eftersom Forest sedan fortsatte sitt segertåg och tog hem Europacupen samma säsong. I Southampton fanns spelare som mittbacken Chris Nicholl, mittfältaren Alan Ball och forwarden Phil Boyer. Southampton var inne i en bra period, då man 1976 tagit hem FA-cupen, vilket är deras enda stora titel genom tiderna. I början av 80-talet anslöt spelare som Kevin Keegan och laget etablerade sig i toppen av ligan.

Everton, Stoke och Sheffield W

För Everton är ligacupen en dyster historia. Merseyside-laget har tagit massor med pokaler genom historien, men just ligacupen har slunkit dem ur händerna. Närmast var man 1977 mot Aston Villa, då det krävdes tre matcher för att kora en segrare. Tyvärr för The Toffees blev det Villa som fick lyfta bucklan och ännu en gång hade generationen med Bob Latchford i spetsen gått miste om en pokal, fast de var så nära. Kampen är dock ansedd som en av de mer underhållande i cupens historia. 1984 var det dags igen, då mot Liverpool i den allra första Merseyside-finalen på Wembley. Everton kände nog att de varit väl så nära att ta hem pokalen, men första matchen slutade 0-0 och omspelet vann Liverpool efter mål av Graeme Souness. Till finalen reste Liverpudlians och Evertonians tillsammans och spenderade en ymnig helg i London under en period då det var rätt mycket misär i Liverpool. Men det var också början på perioden då båda lagen skulle dominera engelsk fotboll. Roberto Martinez mannar är därmed ute efter att en gång för alla punktera ligacupspöket. För Stoke City är ligacupen ljuva minnen. Deras enda stora buckla togs 1972 efter en hjälteinsats i 2-1 segern mot Chelsea. Mannen med polisongerna och det flygigt röda håret – Terry Conroy – gav Stoke ledningen, men det var rutinerade George Eastham som avgjorde. Managern Tony Waddington hade en fin generation på gång med en mix av spelare, såsom rutinerade världsmålvakten Gordon Banks och gamle George Eastham. Men där fanns också spelare av högsta kvalité såsom Mike Pejic, John Ritchie och Terry Conroy, men inte minst stjärnan Jimmy Greenhoff. Tyvärr skulle finansiella svårigheter leda till att Waddington fick sälja sina bästa spelare, vilket blev början till slutet för Waddington i Stoke och klubbens förhoppningar om fler framgångar. Sheffield Wednesday är ju också ett lag med flertalet pokaler i skåpet, men just ligacupen fick de vänta till 1991 när man vann över Manchester United med Roland Nilsson på högerbacken.

Boro, Manchester City och Liverpool

Middlesbroughs fans hyser också varma känslor för ligacupen, eftersom segern 2004 är deras enda stora pokal i historien. Dessutom var det tredje gången gillt, då laget förlorat två finaler på raken 1997 och 1998. Manchester City har fina ligacuptraditioner. Det magiska mästarlaget under Joe Mercer och Malcolm Allison tog den första titeln 1970, vilket följdes upp av ytterlige en seger 1976, då med annan ledning och under en något mer turbulent period för klubben. 2014 tog även dagens stjärnspäckade lag hem titeln. Bäst är ändå Liverpool FC. Det dröjde visserligen till 1981 innan första bucklan bärgades efter en riktigt bra finalmatch mot West Ham, vilken slutade 1-1, men Liverpool vann omspelet. Det blev faktiskt fyra segrar på raken av en generation som kanske var den allra bästa i Liverpools historia, vilket därmed också blir i Europas historia. Tottenham, Manchester U och Everton besegrades. Alla efter förlängning eller omspel. De tre första finalerna sändes i Tipsextra och blev riktiga klassiker. Förutom 1981 vann ju Liverpool även ligan under dessa år, men de lag som besegrades i finalen tog senare hem FA-cupen samma säsong (Spurs 1982, Manchester U 1983 och Everton 1984). Det var bara West Ham som vann FA-cupen säsongen före (1980). Det skulle bli ytterligare fyra bucklor 1995, 2001, 2003 och 2012, men lystern över de fyra på 80-talet var speciell.

Nu vet vi var lagen står historiskt. Snart får vi också veta vem som står som slutsegrare. Men först kvartsfinaler.

 

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login