Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Fortsatt trögt i Europa League för gamla storheter

UEFA Cup Sieger 1984 Tottenham Hotspurs: Graham Roberts (li.) und Gary Mabbutt mit der Trophäe - PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxUSAxONLY; hoch, close, Jubel, jubeln, Siegesjubel, Sieg, Sieger, Europacupsieg, Europacupsieger, Europapokalsieg, Europapokalsieger, Feier, feiern, Siegsfeier, Mütze, Schal, Schals, Fanschal, Fanschals UEFA Cup 1983/1984, Pokal, Tottenham Hotspur, Spurs, Vdia London Endspiel, Finale, Europapokal, Europacup Freude, Begeisterung, Fußball EC 3 Herren Mannschaft Gruppenbild optimistisch Randmotiv Personen Objekte

Torsdag. Då är det dags för Europa League. I de fall man inte har något favoritlag som deltar i turneringen är det rätt så svalt med intresset. Kan tänka mig att ligacupen i England är med kittlande, åtminstone för oss som följer Premier League. Kikade dock lite extra på Anderlecht mot Tottenham.

Det är ju trots allt två gamla storheter som firade triumfer på den europeiska scenen under 60-, 70- och 80-talen. Därefter har det gott tyngre för belgiska Anderlecht och engelska Tottenham Hotspurs. Gruppspel i Europa League är numera något som knappast engagerar. De engelska lagen, vars i övrigt tuffa spelschema har en tendens att duka under tack vare Europa League. Otaliga är lagen som tappat i Premier League och lika många är de som inte bryr sig. Hur det står till med Spurs återstår att, men de brann inte för uppgiften tidigare ikväll.

Europaklassiker: Anderlecht och Tottenham

Under 70-talet tog Anderlecht hem cupvinnarcupen två gånger (1975/76 och 1977/78). I den första finalen besegrades Spurs rivaler från östra London West Ham United. Det blev 4-2 i en mycket underhållande final. I den andra finalen 1977/78 krossades Austria Wien med hela 4-0. Säsongen 1982/83 var det dags för en UEFA-cupseger mot portugisiska Benfica. Oavgjort i Lissabon och seger hemma gav deras tredje stora europeiska titel, vilken kunde läggas till mängder av liga- och cuptitlar hemma i Belgien.

Spurs tog sin första och enda cupvinnarcup 1962/63. Då var det managern Bill Nicholsons magiska lag som 1960/61 tog dubbeln i England (ligan och FA-cupen) som det blott tredje laget i den engelska fotbollens historia. Året efter tog man hem FA-cupen, vilket sedan kompletterades med cupvinnarcupen. Tre säsonger. Fyra titlar. Säsongen 1971/72 togs UEFA-cupen hem till norra London och även det var under en serie av tre titlar på tre år (ligacupen 1970/71 samt 1972/73). Det var på slutet av Bill Nicholsons långa era som manager och efter hans avgång 1974 skulle Spurs gå mot så pass mörka tider att man till och med hamnade i andradivisionen. Keith Burkinshaw fick klubben att åter vakna och när UEFA-cupen fick lyftas 1983/84, hade laget vunnit tre titlar på fyra år (FA-cupen 1980/81 samt 1981/82).

En turnering i behov av förändring

Tre stora europeiska titlar vardera och massor med säsonger i de olika cuperna. Lite synd kan tyckas att Europa League numera är en sådan maraton-turnering att många stora lag inte ens ser värdet i att försöka. West Ham gav helt tydligt upp turneringen när de åkte ut redan i kvalomgångarna. Everton fick hela sin ligasäsong förstörd, mycket tack vare den långa Europa League-turneringen som ändå slutade i besvikelse, trots att Roberto Martinez mannar spelat bra ända fram till åttondelsfinalen.

Tror att enda sättet att få fart på turneringen vore att det skulle vara en utslagsturnering rakt igenom. På så sätt blir det inte så många relativt betydelselösa matcher och färden mot pokalen och Champions League-platsen blir inte sådär hopplöst lång. Kanske skulle lagen vara beredda att satsa lika mycket som förr i världen, då alla titlar i Europa var värda att kämpa för. Och varför inte återinföra cupvinnarcupen.

Ikväll vann Anderlecht vilket också gör att det tätnar i tabellen. Spurs tog ledningen efter fyra minuter genom Christian Eriksen, men redan i den 13:e minten var det kvitterat och i den 75:e minten avgjorde Stefano Okaka. AS Monaco är i ledningen på fem poäng, därefter Tottenham och Anderlecht fyra poäng, medan Qarabag har tre poäng. Tre matcher och helt jämnt. Med tanke på att Liverpool inte lyckats mäkta med mer än 0-0 mot Rubin Kazan, trots att Jürgen Klopps mannar hade en man mer under en stor del av matchen. Med andra ord fortsatt trött från de engelska lagen och frågan är om de lurar i vassen i syfte att klara sig vidare utan att imponera för att sedan vakna till liv i slutspelet. Eller om de helt enkelt inte är tillräckligt fokuserade för Europa League och att det endast är en tidsfråga innan de åker ur?

 

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login

Lämna en kommentar