Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Brännhett derby som slutade i seger för Blåvitt

Drygt 43 000 åskådare hade letat sig till Friends arena för att se den rafflande slutstriden i Allsvenskan mellan AIK och IFK Göteborg. En fight där Blåvitt gick segrande och har nu guldläge inför sista omgången.

Ja, eller egentligen är det IFK Norrköping som har guldläge, då en seger mot Malmö FF innebär allsvenskt guld för Peking. Vem hade trott det innan säsongen. Janne Andersson har dock gjort underverk i Norrköping och en titel vore mycket välförtjänt för en tränare vars karriär nu är redo för de stora pokalerna. Men på Friends var det AIK som tog ledningen efter en rätt intensiv start som inte minst skapades av den fantastiska inramningen. Henok Goitom tryckte in ledningsmålet och Friends exploderade. Knappt hade publiken satt sig ned förrän det stod 1-1, då 19-årige Gustav Engvall påpassligt fiskat upp ett jättemisstag i AIK:s backlinje, där en enkel rensning studsade fel.

Ett disciplinerat IFK Göteborg kunde sedan hålla AIK stången halvleken ut och det var som om försvarsmisstaget paralyserat Gnaget. Fotbollen blev inte bättre i andra halvlek, där Engvall var framme igen och satte 2-1 till gästerna. Även denna gång påpassligt efter ett tveksamt ingripande av AIK-backen Per Karlsson. Blåvitt fortsatte sedan att övertyga med stabilt spel och AIK såg aldrig ut att kunna hota, trots nästan desperata försök att öka intensiteten. Det blev dock mest illa riktade långpastejer mot Goitom och en alltmer irriterad Mohamed Bangura.

AIK kroknade, Blåvitt växte

AIK kroknade av pressen medan Blåvitt växte. Kanske saknades avstängde Nisse Johansson, men det finns tillräckligt med rutin i AIK för att kunna lyfta laget. Henok Goitom hade en otacksam uppgift, men också en dålig dag. Bangura sög tag i bollar, men det var en hopplös uppgift att göra något av dem i all ensamhet. Försvaret darrade där de inte fick och slutminuterna var en ytterligt irriterad historia från läktarna, där nog de flesta – hur än de önskade och skrek – insåg att någon kvittering kommer inte.

IFK Göteborg gjorde en perfekt match ur taktisk synvinkel. Bäst när det gäller och oerhört kyliga i de flesta lägen. Mittförsvaret stångade framgångsrikt med AIKs energikrävande forwards. Gustav Engvall var rakbladsvass och mittfältet stängdes helt i en match där AIK inte alls kunde rulla boll. Svår bortamatch i svårt läge och Blåvitt har nu sett till att de är dom som främst kan hota Norrköping. På papperet har göteborgarna en betydligt enklare match mot Kalmar, vars kontrakt redan är säkrat.

Blåvitt är därmed nära sitt 19:e SM-guld och kan åter gå om Malmö FF som det mest framgångsrika laget i Allsvenskan genom tiderna. AIK har väl gett upp kampen om sitt 12:e SM-guld. Men det är idel storlag i årets guldkamp i Allsvenskan.

Anrika lag i kampen om guldet

Även AIK har viss chans, men den är försvinnande liten. Spelarna själva var rätt överens om att tåget gick på Friends igår och en seger borta mot Örebro i sista matchen kan endast ge guld om IFK Göteborg och IFK Norrköping förlorar. Dessutom måste AIK göra en del mål, då Peking har bättre målskillnad. Många har lyft fram Gnagets fantastiska form som avgörande i slutstriden och att Blåvitt aldrig sett riktigt imponerande ut under säsongen, men segern igår var en typisk mästerskapsseger. En sådan som titelvinnare tar hem. Å andra sidan har vi årets stora överraskning som kan ta sitt trettonde SM-guld.

Det fanns en tid då IFK Norrköping dominerade fotbolls-Sverige med idel storstjärnor i laget. Birger “Bian” Rosengren, Erik “Mulle” Holmqvist, Knut Nordahl, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Bengt “Zamora” Nyholm, Åke “Bajdoff” Johansson, Bengt “Julle” Gustavsson, Sven Axbom, Georg “Åby” Ericsson, Björn Nordqvist, Ove Kindvall, Benny Wendt, Janne Svensson, Janne Hellström, Stefan Pettersson, Tomas Brolin, Niclas Kindvall med flera. Har säkert glömt flera viktiga spelare genom tiderna. Fem SM-titlar på 40-talet, tre på 50-talet och ytterligare tre på 60-talet. En gigant inom svensk fotboll, åtminstone då. Men 1989 tog laget sitt tolfte guld under en period då man ofta var framme och nosade på bucklan, men bara fick lägga beslag på den en gång. Senare decennier har inte varit lika roliga för Norrköpings-bor, men Janne Andersson kan ta dem till himlen igen. Bara sådär, bara så oväntat och bara så roligt för svensk fotboll.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login