Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Utvisningen som avgjorde ligan?

Ibland blir man andfådd av att sitta framför tv:n. Arsenal- Leicester var en sådan tillställning och nu har pendeln svängt. Fördel Arsenal FC.

Satt och flåsade och kände hur man från soffan gjorde sådana där nickrörelser som Sir Alex Ferguson brukade göra från sidlinjen, när han verkligen ville få in bollen i nätmaskorna. I detta fall handlade det mer om att frenesin var så extrem på plan att det inte gick att sitta stilla ens hemma i soffan. På The Emirates spelades en fotboll som leder en tillbaka till känslan varför just engelsk fotboll är unik. Tempo, kamp, vilja, ilska, skicklighet och magiska moment av genialitet.

Imponerande första halvlek av Leicester

Leicester City utövade som vanligt ett lysande lågt försvarsspel med aggressivitet och en förmåga att blixtsnabbt vända spelet. I en dramatisk situation som lika gärna kunde slutat med en offensiv frispark för Arsenal visade Jamie Vardy sin skicklighet genom att nästan tvinga Arsenal-backen Nacho Monreal att fälla honom. Straffen förvaltades på ett lysande sätt genom att han drog på ett stenhårt skott nere till höger på den annars utmärkte Petr Cech. Leicester såg ut att ta matchen dit man vill ha varje match och från soffan insåg man att det där nästan orimliga åttapoängsförsprånget för laget de flesta trodde skulle slås för överlevnad i Premier League, särskilt efter utnämningen av en manager som sett sina bästa dagar och dessutom aldrig var känd för att vara en vinnare, ens när han var som mest framgångsrik. Kanske var det möjligt? Ja, åtminstone när man såg N´Golo Kanté som var överallt på plan. Jamie Vardy, Shinji Okazaki och Marc Albrighton sprang som vanligt kopiöst och ofta vägvinnande. Landslagsaktuella Danny Drinkwater samlade styrkorna och sög in bollarna när det behövdes som mest och Riyad Mahrez kändes som vanligt bara något moment från magi, vilket nog skulle komma. Förr eller senare. Försvaret såg bergsäkert ut och målvakten Kasper Schmeichel visade med stort kroppsspråk att han njöt av situationen.

I andra halvlek höjdes intensiteten än mer och därmed också snedtändningar i humöret. Flera gula kort av Leicester-spelare toppades av att ytterbacken Danny Simpson blev utvisad i den 54:e matchminuten. En mycket onödig utvisning, kanske rent av avgörande för ligan. Ranieri tvingas därmed ta ut Ryiad Mahrez för att sätta in ytterbacken Marcin Wasilewski. The Foxes spelstil hade resulterat i att slutet på matchen skulle bli en pärs när ett lag med Arsenals förmåga att hålla boll pressar på. Men nu inleddes pärsen redan efter utvisningen och än mer efter Theo Walcotts kvittering i den 70:e minuten. För övrigt genialt framspelad av Olivier Giroud. En genialitet som krävdes för att dyrka upp Leicesters starka försvarsspel och en Schmeichel som bara växte.

Utvisningen förändrade allt

Simpsons utvisning och Arsenals tempohöjning fick Leicesters spelare att gå på knä, eller snarare nästa krypa fram. Men viljan var stark och dessutom såg det ut som om bollen inte skulle studsa Arsenals väg denna gång heller. Men The Gunners visade en vilja som i sig får detta spelskickliga lag att nå temponivåer som knappast går att stå emot. Å andra sidan har de inte varit så bra på att visa just den mentala förmågan. Hade det varit så, skulle ligan redan varit avgjord. Men denna söndag lyckades man och malde på.

Det tog dock till den allra sista övertidsminuten innan Simpson ersättare Wasilewski orsakar en rätt onödig frispark. Mesut Özil kliver fram och lägger en perfekt boll till inhopparen Danny Welbeck som knoppar in 2-1. Ett ögonblick som får otursförföljde Welbeck och hela Emirates att brista ut i ett glädjerus som upphäver all sidledsfotboll och passionslösa toppmatcher vi fått se hittills i år, men också raderar allt skadeelände som Welbeck upplevt. Framförallt ger det en signal till omvärlden och inte minst Arsenal-spelarna själva – det går. Ni kan bli bäst! Det som verkar saknats hittills under säsongen där titeln hela tiden varit The Gunners, om de bara skulle ta tillfället i akt. De har – tillsammans med Manchester City – det bästa laget. Danny Simpsons utvisning kan bli det som markerade säsongens mest avgörande ögonblick. Om nu Arsenal kan ta vara på det. Det finns dock tecken på att de kan gå.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login