Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Tufft i bottenstriden

Newcastle körde över Swansea i helgen, men hur långt räcker det mot ett Manchester City i form? Norwich jagat efter förlusten mot Sunderland. Tippa stryktipset funderar över utgången.

Två ska bort och endast en får vara kvar i den täta bottenstriden som gäller så mycket som har att göra med klubbarnas framtid. Ekonomiskt är det en katastrof. Sportsligt kan det bli en nytändning, då saker och ting städas upp och nya personer tar över. Men det kan också innebära en lång period utanför högsta divisionen. Kanske till och med fortsatt dalande…

Tre lag kämpar om en plats

Hyperintressanta fighter duggar tätt nu när det ska samlas upp med uppskjutna matcher samtidigt som ligan går mot upploppet. The Magpies tar emot City på St James´ Park med vetskapen om att en seger tar klubben upp på samma poäng som Norwich City, vilket för närvarande är det lag som ligger över strecket av de fyra som finns i botten. Aston Villa är avskrivna och kommer hamna sist. Crystal Palace har säkrat nytt kontrakt så det står nu mellan tre lag: Norwich på 31 poäng och med 34 spelade matcher, Sunderland med 30 poäng på 33 matcher och Newcastle på 28 poäng på 33 matcher. Endast ett av lagen klarar sig kvar.

Newcastles uppvaknande senast mot Swansea ingjuter hopp i ett lag som innan helgen såg ut att falla allra hårdast. Mycket handlar om att överleva kommande två matcher med åtminstone tre till fyra poäng i bagaget samt heder och självförtroende i behåll. Först City hemma ikväll och sedan formstarka Liverpool borta på lördag. Onekligen tuffa utmaningar. Sedan lättar det dock med Crystal Palace hemma och Aston Villa borta. Inget av lagen har något att spela för, vilket gör att Newcastle mycket väl kan ha ha överlevnaden i sina egna händer mot sluttampen. Men det gäller att man tar full pott i dessa två matcher då säsongen sista fight är mot ligatiteljagande Tottenham Hotspur. I och för sig kan titeln redan vara hos Leicester, men som det ser ut nu så kan det lika väl avgöras i sista omgången.

Norwich under press

Nu är det Norwich som är satt under rejäl press efter två raka förluster mot bottenkollegor. Först 0-1 mot Crystal Palace, vilket för övrigt säkrade The Eagles plats i Premier League. Och sedan kollapsen med 0-3 hemma mot Sunderland. Med en match mer spelad så känner sig Norwich säkerligen jagade. Frågan är hur de hanterar situationen? Men till Canaries-supportrarnas tröst har laget lyckats ta sig i kragen när det sett ut som allra värst. Kanske kan det hända igen, för i ärlighetens namn har man nog den svagaste truppen och ett försvar som svajar betänkligt rätt ofta. Lägg därtill ett uselt spelschema med Arsenal borta, Manchester United hemma, Watford borta och avslutningsvis Everton borta.

Bäst utgångsläge har egentligen Sunderland och ser man till deras matcher på slutet är dom svårslagna. Tar dock alldeles för få trepoängare, men blir sällan överkörda, oavsett motstånd. På söndag väntar Arsenal hemma och redan där kan det mycket väl bli poäng. Därefter omotiverade Stoke, Chelsea, Everton och Watford. Lag som på olika nivåer mer eller mindre lagt ned ligasäsongen.

Storlag åker ut

Manchester City kämpar om en direktplats till Champions League och glider på en härlig feelgood-våg efter avancemang till semifinal i Champions League. När det svänger för City, är de ostoppbara. Rafa Benitez lag måste prestera något utöver det vanliga ikväll. Det är sådana matcher som avgör säsongen. Rent krasst – med tanke på ärkerivalen Sunderlands spelschema – behöver de få med sig en poäng här. Ingen lätt uppgift och Benitez management skills står inför en av hans största utmaningar någonsin. Det är en sak att kämpa om titlar med storlag, men en helt annan att kämpa om överlevnad för ett storlag. Newcastle och Sunderland är storlag. Åtminstone om man ser till dess betydelse i närområdet, dess historia och fansen. Norwich är ett klassiskt lag, men kanske inte riktigt på samma nivå som de båda klubbarna från nordost.

Just nu ser dock Norwich ut att ligga mest pyrt till, därefter Newcastle och favorit att överleva och få vara med i nästa års Premier League är Sunderland AFC. Sam Allardyce vet hur man stabiliserar ett lag på drift nedåt, frågan är bara om han hinner.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login