Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Ligacupen – en saga parallell med Tipsextra

På söndag står Wembley i full blom då Manchester City och Liverpool möts i ligacupfinalen. Tippa stryktipset tar en liten titt på dess historia, vilken även sammanfaller med vår egen Tipsextra-era.

Ligacupen grundades 1960. Alla professionella lag i ligasystemet får vara med, dvs 92 stycken ned till och med League Two. Populariteten har varierat över tid. På senare år hör man ofta uttrycket Kalle Anka-cupen och något som egentligen borde avskaffas i en engelsk fotbollsmiljö av alldeles för hårt matchande. När det väl börjar närma sig kvarts- och semifinaler kan vi dock se att även de stora klubbarna satsar. I år offrade Manchester City den mer prestigefulla FA-cupen, men ställde upp med starkast möjliga lag i ligacupens semifinaler. Söndagens båda finallag har fina meriter att falla tillbaka på. Faktum är att Liverpool är cupens mesta mästare.

De mest framgångsrika ligacuplagen (med två segrar eller fler)

1. Liverpool (8 segrar samt ytterligare tre finaler)

2. Aston Villa (5 segrar, 3 finaler)

3. Chelsea (5 segrar, 2 finaler)

4. Manchester United (4 segrar, 4 finaler)

5. Tottenham Hotspurs (4 segrar, 4 finaler)

6. Nottingham Forest (4 segrar, 2 finaler)

7. Leicester City (3 segrar, 2 finaler)

8. Manchester City (3 segrar, 1 final)

9. Arsenal (2 segrar, 5 finaler)

10. Norwich City (2 segrar, 2 finaler)

11. Birmingham City (2 segrar, 1 final)

12. Wolverhampton Wanderers (2 segrar)

Ian Rush (Liverpool) är den spelare som vunnit flest gånger, hela 5 pokaler. Han har också – tillsammans med Emile Heskey – flest finalmatcher av alla, hela 6 stycken. För Rush är samtliga för Liverpool, medan Heskey fördelar gracerna mellan Leicester (3), Liverpool (2) och Aston Villa (1). Även när det gäller flest mål i ligacupen genom alla tider, finner vi Ian Rush högst upp på delad plats med West Hams Geoff Hurst (vardera 49 mål), den gamle VM-hjälten som gjorde hattrick på Västtyskland i VM-finalen 1966. Clive Allen i Spurs har dock rekordet på mest mål på en och samma säsong när han 1986/87 satte hela 12 bollar i nät. Ett gyllene år för Allen som nådde smått osannolika 49 mål sammantaget. Just denna säsong förlorade Spurs mot ärkerivalen Arsenal i semifinal. The Gunners skulle också lyfta bucklan efter att Charlie Nicholas gjort två mål på Wembley mot Liverpool.

Populariteten ökade under 70- och 80-talet

Ligacupen nådde nog störst popularitet under 70- och början av 80-talet. I en tid då de stora klubbarna satsade för fullt och Wembley fylldes till bredden. Nottingham Forest hade tre finaler på raken mellan 1978-80, då de var som allra bäst och Liverpool tog hem fyra raka titlar från 1981-1984 i vad som var och en för sig skulle bli klassiska fighter. 1974 spelades en riktigt bra final mellan Wolverhampton och Manchester City och 1977 vann Aston Villa efter hela två omspelsmatcher mot Everton. Allt sammantaget ledde till att cupens profil stärktes. Här hemma i Sverige sammanföll ligacupens växande popularitet med Tipsextra. Hela fjorton finaler från 1970 till 1983 direktsändes i svensk tv.

Under andra halvan av 80-talet och främst under 90-talet tappade cupen i lyskraft, men det finns tecken som tyder på ett litet uppvaknande. Medan många grymtar om att FA-cupen spelas på helgerna och därmed tar tid från Premier League, så är ligacupen en mitt-i-veckanturnering (förutom finalen), vilket verkar tilltala allt fler. Dessutom handlar det om utslagning och eftersom det inte föreligger samma restriktioner vad gäller tillgång till biljetter för borta fans som på Premier League-matcher, triggar det lag med starka bortaföljen. Exempelvis West Ham United hade 7 200 fans med sig in till Blackburn Rovers Ewood Park i kvartsfinalen.

Söndagen blir därmed en riktig festtillställning för alla Tipsextra-vänner, vilka nostalgiskt längtar tillbaka till alla klassiska finaler under 70- och 80-talen. Frågan är bara om Manchester City ska lyfta pokalen för fjärde gången eller Liverpool FC för nionde gången, och trots epitetet Kalle Anka-cupen så är det återigen två gamla storlag som möts på Wembley för att göra upp om en pokal som ändå är just en pokal, vilket i sig är det som driver fans och spelare, även om framskjutna placeringar i ligan kanske ger mer kulor i kassakistan.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login