Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Kampen om nummer tio i England

Dele Alli eller Ross Barkley? Eller båda? Och vad händer med Wayne Rooney? Roy Hodgson har en hel del rätt angenäma problem att ta hand om inför EM.

Mot Tyskland imponerade Tottenhams Dele Alli i rollen som nummer tio i det engelska landslaget. Tillsammans med lagkamraterna Harry Kane och Eric Dier från Tottenham ser vi en trio som växer för varje match som går. Inte bara i Premier League, utan också i landslaget. Kanske en stomme på det centrala mittfältet och i anfallet i många år framåt? Allis exceptionella genombrott i år har fått de flesta att höja på ögonbrynen så pass högt de lyckas innan hårfästet sätter stopp. Han dominerar i Spurs, vilka faktiskt kan vara på väg mot en historisk ligatitel och det verkar som han nu är redo att spela samma inflytelserika roll i landslaget.

Ny generation utan gammalt ok

Ett landslag som för första gången börjar visa tecken på att kasta av sig gamla tunga mantlar från Rickard Lejonhjärtas tid. Ja, åtminstone har det känts så, men låt oss för enkelhetens skull nöja oss med från VM-guldet 1966. Makalösa spelare i ligan och Europacuperna har förvandlats till små ofarliga möss när de dragit på sig tre lejons tröja. Oket från fans och medias krav har de lyckats bära i klubblagen, men inte i landslaget.

Den nya generation som nu är på väg fram visar på något helt annat. Efter att ha varit klart sämre så långt som en bit in i andra halvlek mot värste rivalen Tyskland och dessutom ligga under med 2-0, kändes inte som något ovanligt, däremot vändningen och seger med 3-2! Det var något som ingen hade räknat med, eftersom sådant inte brukar inträffa. Den extra växeln i det engelska landslaget har inte funnits, särskilt inte mot kvalificerat motstånd.

Nu var det visserligen en träningsmatch, men England har imponerat under hela kvalet och särskilt på slutet. Hodgsons styrka är att utan skönspel ta sitt England vidare från kval, men inte riktigt ha förmågan när tufft motstånd väntar. Under EM-kvalet har dock laget undan för undan föryngrats och nya spelare har klivit fram och det börjar se ut som om att Three Lions har något stort på gång.

Barkley eller Alli

En av dem som fått chansen och utvecklats allt snabbare är Evertons Ross Barkley. Han fick hoppa in efter 70 minuter senast mot Tyskland och under den lilla tiden satte han ytterligare lite fart på det engelska spelet och var dessutom med i uppstarten av Jamie Vardys avgörande 3-2 mål. Precis som Barkley har agerat i Everton i år. När klubbkompisarna – förutom Romelu Lukaku – har underpresterat, så har Barkley varit det stabila kreativa navet som framförallt länkat upp lysande med Lukaku.

Problemet för Hodgson är att Alli och Barkley båda passar bäst i rollen som nummer tio och för närvarande är det få som slår ut en Alli. Ser man till statistiken i Premier League är de båda rätt jämna. Barkley har åtta mål och lika många assist, medan Alli har sju mål och 12 assist, endast Mesut Özil är bättre. Med andra ord är båda i toppen av mål- och assistligan, dessutom ger de stöd till två av ligans främsta målskyttar i Harry Kane och Romelu Lukaku. Båda har också möjlighet att ta hem en pokal. Tottenham i ligan och Everton i FA-cupen. I övrigt spelar dock Barkley i ett sämre lag med tanke på The Toffees underprestationer i år. Däremot har det aldrig varit några problem med anfallsspelet. Det är försvarsspelet som har hackat. Spurs försvarar sig lysande över hela plan och Dele Alli är betydligt vassare än Barkley på den punkten. Han tacklar och bryter mer, vilket kan vara en passning till Evertons manager Roberto Martinez från Mauricio Pochettino – om man ska nå framgång med sin klubb, så gäller det att löpa, bryta och tackla. Barkley har bättre passningsstatistik med 87 procent lyckade passningar mot Allis 76 procent. Båda skapar rätt bra med chanser per 90 minuter, Barkley 1,64 och Alli 1,78.

Helt klart rör det sig om två makalösa talanger som kommer att ge England stor glädje under många år framöver. Sannolikt ledare i en ny och framgångsrik generation. Frågan är bara om vi ser ett scenario framför oss i likhet med hur det var för Steven Gerrard och Frank Lampard. Två briljanta spelare som alltför ofta ansågs vara för lika för att vara på plan samtidigt.

Både Alli och Barkley? Rooney?

I träningsmatchen mot Frankrike spelade både Barkley och Alli, vilket ju gick alldeles lysande. Frågan är om Roy Hodgson vågar satsa på båda, där Barkley hamnar något längre bak i plan, vilket inte är fel med tanke på hans förmåga att komma med fart. Dock finns där svagheter i försvarsarbetet och det kräver en Eric Dier (för det kan väl ändå inte bli någon annan som ska leda det sittande mittfältet) i toppslag. Dessutom yttermittfältare med hög arbetskapacitet. I Everton har det på senare tid visat sig att det funkar bättre med Aaron Lennon och Tom Cleverley på ytterplatserna då de har betydligt högre arbetskapacitet än exempelvis Kevin Mirallas och Gerard Deulofeu.

Barkley och Alli vore mumma för fotbollsälskare, men tveksamt om Hodgson vågar. Och så återstår ju frågan var Wayne Rooney – lagkaptenen – ska spela? Ja, det vete tusan faktiskt…? Han är inte bättre än Barkley och Alli. Att bänka Harry Kane vore rent av tjänstefel och dessutom med en så pass vass inhoppare som Jamie Vardy som likt en löddrande otalig häst står och frustar av otålighet att komma in på plan.

Englands framtid ser onekligen ljus ut, men den tillhör Dier, Alli, Kane, Barkley med flera. Dags att ge dem fullt förtroende redan i sommar.

 

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login