Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Inför stryktipsmatch 3: Everton vs Spurs

På lördag möts två traditionstyngda klubbar i ligapremiären, då Everton tar emot Tottenham Hotspur i stryktipsmatch 3. Två storheter vars förutsättningar och historik är vitt skilda, men ändå inte…

Den 25 augusti 1984. Goodison Park. Tottenhams stjärnspäckade lag kör över FA-cupmästarna Everton med 4-1. En förnedring. Everton skulle dessutom förlora efterföljande match mot West Bromwich Albion, men därefter gick allt som på räls för The Toffees och slutade med en rätt överlägsen ligaseger – där Spurs ändå var en av huvudkonkurrenterna – cupvinnarcupvinst och final i FA-cupen. En magisk säsong, trots en usel start. Nästan som en saga, för få – om ens någon – hade väl anat att Evertons lovande lag var så pass bra.

Idag råder andra tider, fast kanske ändå inte…

Koeman har mycket att göra

Tottenham har historiskt sett lätt mot Everton och ser man dessutom till klubbarnas träningsmatcher inför säsongsstart, så ska Everton vara chanslösa. Spurs kommer från 6-1 mot Inter, men Everton har 0-1 mot Espanyol. Det handlar också om två lagbyggen som är helt osynkade med varandra. Få förstod väl att Howard Kendalls lagbygge av Everton i augusti 1984 faktiskt var fulländat, men många inser å andra sidan nu att Ronald Koemans lagbygge 2016 är långt ifrån färdigt. Tyvärr har holländaren fått ärva ett lag i spillror och har inte mycket tid på sig att värva spelare som kan bilda benstomme och jävlar anamma i en trupp som består av alldeles för många individuellt skickliga spelare utan klassiskt brittiska vinnarskallar. Igår blev mittbacken Ashley Williams klar, vilket är ett steg i rätt riktning, då Swanseas och Wales lagkapten är en spelare av det virke som är nödvändigt för Koemans Everton. Fler spelare lär vara på väg in under kommande dagar, men Everton-fansen måste ha tålamod.

Spurs lagbygge är fulländat

Tottenhams lagbygge är dock fulländat. De står inför utmaningen att ta ledartröjan i kampen om Premier League. Mauricio Pocchettino har byggt tålmodigt och nyförvärven Victor Wanyama och Vincent Jansen är precis den typ av spelare som passar in i en trupp som vimlar av talang. Faktiskt inte helt olik den trupp Everton hade 1984 – ung, hungrig, talangfull och orädd. Möjligtvis kan man sätta ett frågetecken för det senaste. Rädslan att misslyckas vilar som ett Damokles-svärd över Tottenham Hotspurs historia. Trots att vi talar om en av de stora klassiska klubbarna har de endast lyckats med två ligatitlar genom historien och de kom 1950/51 samt 1960/61. Oräkneliga är dock de gånger Spurs varit med i toppen och nosat på titeln, men till slut misslyckats, såsom senast då man inte orkade hela vägen och släppte titeln till Leicesters stora glädje. Även Arsenal gick – som vanligt – förbi alldeles i slutet. Lägg därtill misslyckandet för England i EM vars stomme kom just från Tottenham så finns det mörka moln i en trupp som många trodde var så pass kaxig och ung att de inte skulle bry sig om traditionens tunga ok.

Konsten att glömma sin historia

Nyckeln till framgång blir Pocchettinos förmåga att få spelarna att glömma gamla traditioner och lyfta fram sin egen förmåga och oräddhet. De har inget att förlora. Spurs har inte stått i rampljuset under Silly Season som exempelvis Manchester United, Manchester City och Chelsea, vilka alla utmärkt sig med nya managers och spektakulära värvningar. Tottenham jobbar på. I lugn och ro, och där finns också möjligheten.

Säsongen 1984/85 fanns inte särskilt många som trodde att Everton skulle ta hem sitt åttonde ligamästerskap (av totalt nio). Fler tror på Spurs i år, men så olika förutsättningar som dagens managers i de båda lagen har avseende klubbarnas lagbyggen, så lika är den historiska möjligheten för Spurs att göra om Evertons bedrift från 1984/85.

Hur som helst, så kommer det att bli en oerhört tuff match för Everton på lördag. Tottenham får ses som storfavoriter i stryktipsmatch 3.

Tre frågor att fundera över under matchen på lördag:

1.       Har Spurs skakat av sig fjolårssäsongens avslut och EM-debaclet?

2.       Kan Harry Kane näta redan i premiären?

3.       Har Ronald Koeman redan nu förbättrat Evertons försvarsspel?

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login