Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Förlorarna mot glädjedödarna

Om det känns lite svårt att finna inspiration inför veckans stryktipskupong rekommenderas stryktipsmatch nummer 1 – Tyskland mot England.

Ikväll vid niotiden är det avspark mellan två lag som inte bara ser ut att komma till EM med intressanta trupper, utan det finns också en lång och infekterad rivalitet mellan lagen. Ja, eller åtminstone från Englands sida… En del menar att det endast är engelsmännen som går igång när Tyskland står som motståndare. Mer än mot andra bittra rivaler som Skottland och Argentina. Tyskarna har alltid varit mer intresserade av matcherna mot Holland.

Hur många gånger har vi inte sett engelsk media dra upp krigsrubriker från andra världskriget för att beskriva ett möte mot Tyskland. Känns nästan som om de söker revansch för ett krig de faktiskt gick vinnande ur. Om man nu kan säga att det fanns någon vinnare i den apokalyptiska katastrof som andra världskriget blev.

Glädjedödarna från Västtyskland

Dessutom vann ju England matchen som räknades. Finalen på Wembley i hemma VM 1966. Visst tyskarna fick revansch när man slog ut engelsmännen i VM 1990 på straffar. En semifinal som gått till historien på grund av Paul Gascoignes tårar, då han insåg att hans gula kort innebar att han inte skulle kunna delta i en final.

Tyskland – eller då Västtyskland – var rätt kända för att oavsett laguppställning sätta punkt för turneringarnas riktiga lirarlag, såsom Ungern 1954, Holland 1974 och Frankrike 1982. Lagen som alla andra älskade att se och hoppades skulle gå så långt som möjligt åkte ofta på pumpen mot Västtyskland. De var lite av gladfotbollens liemän. En fruktad vinstmaskin. I VM 1990 fick även England känna på den skarpa klingan. Eller som den engelske anfallsstjärnan Gary Lineker konstaterade och som sedan växt till ett av de mest använda citaten i fotbollsvärlden:

”Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.”

Han satte fingret i något som ömmade för alla. Idag är det dock annorlunda. Tyskland har inte samma glädjedödarstatus, utan ses mer som ett av de där härliga lagen som förgyller turneringarna med sitt spel. England har däremot haft det tungt under en längre period, men i årets EM-kval har man imponerat stort och har dessutom en oerhört imponerande generation på gång. Nya stjärnor som Evertons Ross Barkley, Spurs Harry Kane och Dele Alli är spelare som fått alla som önskar en stor pokal hem till England att åter börja drömma sköna drömmar. Det kommer även fler spelare underifrån och många av de redan etablerade är ändå rätt unga. Det som måste till är dock vinnarinstinkt.

Englands förlorarstämpel

Rivaliteten mot Tyskland andas klassisk förlorarstämpel, vilket har givit tyskarna ett enormt mentalt historiskt övertag. I VM-finalen 1966 hade dock inte stämpeln satts ännu. Det engelska laget bestod av idel vinnare, vilka gav fasen i huruvida Västtyskland var bra eller dåliga. Ett lag som trots allt bestod av lirare som Franz Beckenbauer och Uwe Seeler med flera. England kom dessutom till finalen utan sin stora stjärna och målskytt Jimmy Greaves. Men ersättaren Geoff Hurst gjorde en klart godkänd insats med tanke på att det blev ett hattrick. Matchen slutade 4-2 till England efter förlängning och 3-2 målet blev ett av de mest omdiskuterade genom alla tider. Hurst skjuter i ribban och bollen studsar ned mot mållinjen. Domaren dömer mål. Anfallskollegan Roger Hunt var dock säker på att bollen var inne då han inte gick på någon retur utan sprang jublande därifrån. Diverse analyser på senare år har konstaterat att bollen inte var inne, men det är historia nu och ett lag bestående av giganter som Gordon Banks, Bobby Moore, Bobby Charlton och Alan Ball med flera, fick höja Jules Rimet Cup som nykorade världsmästare på hemmaplan. Långt senare fick Tyskland sin revansch i VM 2010, då Frank Lampards skott i ribban definitivt studsade ned bakom mållinjen, men blev bortdömt. Å andra sidan var Tyskland rätt överlägsna i den matchen så det var nog bara en tidsfråga innan engelsmännen skulle knäckas. Mycket tack vare den där historiska mentala bilden som förlorare.

Kanske kan de unga engelsmännen sudda ut denna känsla ur det engelska fotbollskollektivet, för det gäller inte bara spelarna utan kanske främst media och fans. Och varför inte börja redan ikväll.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login