Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Derby leder revanschtåget till Cloughs ära?

Former Manager Brian Clough (died September 2004) With His Son Nigel Clough Who Is The Manager Of Burton Albion Fc. The Pair Took The Fa Cup To Holy Trinity School In Burton-upon-trent To Meet The Children And To Promote Nigel's Team Burton Albion And Their Fa Cup 2nd Round Match Against Hartlepool. 4th December 2003...

Senast Derby County vann FA-cupen var 1946. Det var också första, senaste men förhoppningsvis inte sista gången. Ikväll tar de emot Manchester United i FA-cupens fjärde omgång. Ett United som sannolikt tappat räkningen på sina FA-cuptitlar.

Det är endast Arsenal FC som har fler FA-cuppokaler än Manchester United. Tolv stycken återfinns i Norra London medan United ståtar med elva pokaler. Sir Alex Ferguson samlade ihop fem FA-cuptitlar och den senaste lyftes 2003/04. Med andra ord börjar det bli ett tag sedan för en klubb av Manchester Uniteds dignitet. I mellantiden har klubben hunnit vinna ligan (fem gånger), ligacupen (tre gånger) och Champions League (en gång).

Louis van Gaals lagbygge är starkt ifrågasatt trots en rätt bra ligaplacering. Kraven är höga från fansen och dagens United är inte ens i närheten av att nå dem. Det känns ofta både blod- och andefattigt när bollen rullas runt i ultrarapid Och inte lyckas van Gaal förmedla någon entusiasm från bänken eller till omvärlden. När United tar sina poäng känns det ofta lite som att de hade turen på sin sida den matchen. Frågan är bara hur länge det ska hålla i sig? Eller är det denna fotboll vi har att vänta framöver? En förlust mot Derby County sätter dock ytterligare ett frågetecken bakom van Gaals ledarskap och det kommer inte bli lätt. Derby ligger för närvarande på kvalplats i The Championship och har hittills endast registrerat två förluster på hemmaplan.

Derby och Brian Clough

Vi lever visserligen i nuet och sannolikt finns där inga tankar om ett storslaget förflutet, där just FA-cupen gick The Rams förbi när de var som bäst, men kanske kan managern Paul Clement manat fram lite stolthet från förr i syfte att ge rejäl fyr på brasan. I slutet av 70-talet tog Brian Clough över Derby County tillsammans med assisterande Peter Taylor. Clough tog Derby från andradivisionen till ligamästerskapet 1971/72 samt en semifinal i Europacupen året efter tack vare fräcka värvningsknep och ett självförtroende lika magnifikt som nuvarande egenkära giganter som Jose Mourinho och – varför inte – Louis van Gaal, men med en betydligt rappare käft, där en sylvass kommentar kryddad med stora mått av humor aldrig var långt borta. Men FA-cupen gäckade tränarparet och Derby County. 1974/75 vann The Rams ligan igen, dock utan Clough och Taylor. Nu leddes laget av den forne lagkaptenen i Derby tillika Tottenham-ikonen Dave Mackay. Clough och Taylor skulle sedan ta Nottingham Forest till storhet. Ännu en gång gick de från andradivisionen (1976/77) till ligatitel (1977/78) och två raka Europacuptitlar (1978/79 samt 1979/80). Dessutom fyra ligacuptitlar (1977/78, 1978/79, 1988/89 samt 1989/90). Men, ingen FA-cup. Aldrig någonsin. Före Clough och Taylors 18 år i Forest kan man finna två inteckningar på pokalen – 1897/98 samt 1958/59. Rätt länge sedan med andra ord och inget under deras stora era. Närmast var man 1990/91 när Tottenham Hotspurs blev för svåra i finalen. En klassisk tillställning där en övertänd Paul Gascoigne inledde med en fruktansvärd satsning i en närkamp, vilket resulterade i att spelgeniet själv fick kliva av med en svår skada.

Historisk revansch?

Imorgon möts dessutom Nottingham och Watford i stryktipsmatch nummer 7 i ett riktigt klassikermöte. Watford som 1983/84 tog sig till en FA-cupfinal men fick se sig besegrade av Everton med 2-0. Kan det finnas historisk revanschlusta hos Derby County och Nottingham Forest? Åtminstone i den numera avlidne Brian Cloughs ära. Eller finns där en upprättelse för Watford att kräva för de tårar en mäkta stolt Sir Elton John visade världen i direktsändning minuterna före avspark i FA-cupfinalen 1984? Tårar av stolthet. Nja, det är nog knappast frågor som rör sig i spelarnas huvuden när det gör sig klara för fight ikväll och imorgon, men motivationen bör finnas i traditionen av FA-cupen som världens äldsta turnering, den som varje liten ung engelsman ville vinna mer än allt annat när de var små och drömde samma drömmar som dagens unga drömmer om att vinna Champions League. FA-cupens fjärde omgång. När engelsk fotboll är som bäst.

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login