Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Leicesters tio konkurrenter om tidernas skräll

Leicester är på väg mot tidernas skräll. Eller? Här följer tio andra skrällar som slog den engelska fotbollen med häpnad.

Först vill jag bara fastställa att det duggar inte tätt med riktiga skrällar sedan ligastarten 1888. Det krävdes några timmar för att vaska fram nedan kandidater och utöver dessa kanske det finns ytterligare en handfull, men inte fler. Det i sig raspar lite på det numera så självklara påståendet att sedan pengarna kom in i Premier League är det omöjligt att vinna ligan för en klubb som inte är snuskigt rik i relation till övriga klubbar (eftersom alla Premier League-klubbar av idag får nog anses som rika). Skulle Leicester vinna, får vi nog se den raspade ytan mer som ett hål i form av pyspunka.

Däremot har managers genom alla tider för det mesta köpt ihop sina lag. Det är en myt att man enbart vilat på egenproducerade spelare. Fram till början av 60-talet var det dock rätt små ekonomiska skillnader mellan lagen eftersom spelarnas villkor var strikt reglerade och det fanns ett lönetak som innebar att de flesta på läktarplats nog tjänade mer än spelare och då var det inte någon rikemanspublik, utan mest vanliga arbetare. När lönetaket släpptes drog några av de traditionellt starka klubbarna iväg ekonomiskt, kanske främst Everton och Tottenham Hotspur, men även Manchester United och några till var finansiellt välmående. Men fortfarande gick de att utmana de rika och konkurrera om övergångssummor tack vare styrelser med stark lokal förankring. Burnley FC tog hem ligan 1960 med stöd av en slakterimagnat på orten. Derby County köpte de bästa spelarna i England i slutet av 60- och början av 70-talet, trots att de var ett uppkomlingsgäng. Stoke City var kända för att betala höga löner och så vidare.

Den stora förändringen kom dock med Bosman-fallet, där marknaden förvandlades till spelarnas efter att ha varit helt styrd av klubbarna, men givetvis även instiftandet av Premier League där klubbarna i den högsta divisionen slöt sig samman för att bli ensamma om en allt större kaka av tv-rättigheter. Skillnaderna mellan rik och mindre rik samt i de lägre divisionerna skillnaden mellan fattig och mindre fattig eskalerade till de vi har idag. Och det är givetvis mot den bakgrunden som Leicesters eventuella skräll skall ses, men nedan finns tio stora skrällar, där möjligtvis en kan diskuteras om den är vassare än en ligatitel till The Foxes och det är nog ettan på listan, det vill säga Sir Alf Ramseys gamla klubb.

10. Everton, 1932

1928 vinner Everton ligan med ett fantastiskt lag och den store stjärncentern Dixie Dean avslutar säsongen med ett hattrick mot Arsenal, vilket innebär att han når ett rekord som aldrig kommer att slås på 60 mål på en ligasäsong. Men 1930 hamnar The Toffees sist i högsta divisionen och åker ur för första gången någonsin. Redan säsongen därefter vinner man division två, för att påföljande säsong 1932 också ta hem ligatiteln som nykomlingar. Året efter skulle man dessutom ta hem FA-cupfinalen i en match där tröjnummer bars för första gången. Everton var redan vid tiden ett etablerat storlag och med tanke på vilka spelare de hade så undrar man snarare hur många pints som gick ned säsongen de åkte ur och efter några halvtaffliga säsonger vann man åter ligan 1939.

9. Blackburn, 1995

Blackburn Rovers vann ligan 1995 och var ett av de första penningdopade lagen under några år. Efter uppflyttning från tvåan 1992 satsades det friskt och 1993 hamnade laget fyra, 1994 tvåa och till slut togs titeln 1995. De köpte de bästa spelarna, men falnade rätt snart när andra lag pyntade in ännu mer pengar.

8. Liverpool, 1947

Bill Shankly byggde Liverpools första stora era på 60-talet med två titlar, men den första ligatiteln togs redan 1947, det vill säga direkt efter kriget och måste ändå ses som lite av en skräll då det var rätt många år före kriget som Liverpool kunde anses som en klubb att räkna med. Dessutom åkte man ur högsta serien på 50-talet och Bill Shankly fick ta över en rätt risigt mående klubb. Rätt ok skrällvarning på denna. Ej heller några magnifika spelare jämfört med stjärnorna hos 50-talsgiganterna Manchester United och Wolverhampton Wanderers.

7. West Bromwich, 1920

West Bromwich Albions ligaseger första säsongen efter första världskriget 1920 ger lite skrällvibbar, men å andra sidan vann de tvåan 1911 och hade dessutom hela sex FA-cupfinaler bakom sig sedan 1886 och den senaste 1912, så någon jätteskräll kunde det knappast röra sig om.

6. Aston Villa, 1981

Nu ökar dock skrällnivåerna ytterligare, för visst kan man höja ögonbrynet för Aston Villas ligaseger 1981. Laget byggdes rätt målmedvetet av managern Ron Saunders efter uppflyttningen till ettan 1975. Klubben tog dessutom hem ligacupen 1975 och 1977 och ligabucklan lyftes efter flera säsonger på tabellens övre halva dock utan att hamna bättre än fyra. Året efter ligasegern lyckades laget med en ännu större bedrift, då man spelade hem  Europacupen 1982, därefter föll dock allt isär.

5. Leeds, 1992

Leeds Uniteds ligaseger 1992 är också en liten saga. Upp från division två 1990, fyra i högsta ligan 1991 och ligatitel 1992, sedan gick det sämre under ett antal år. Däremot hade man samlat ihop till ett rätt unikt lag med flertalet storspelare. Så vi får se det som en skräll med lite guldkant.

4. Nottingham, 1978

Brian Cloughs Nottingham Forest vann division två 1977, bara för att ta hem ligatiteln 1978, på samma sätt som Liverpool, Everton, Spurs och Ipswich gjort tidigare under århundradet. Nottingham nöjde sig dock inte med ligatiteln, utan tog även hem Europacupen två år på raken, två ligacuper och ytterligare en final. Och det lag Clough samlat ihop var riktigt vasst redan i tvåan. Det kryllade av blivande storspelare. Lite på samma sätt gick det när samme Clough tog upp Derby County från division två 1969, bara för att ta hem ligan 1972. Även här byggde han ett riktigt bra lag med flertalet storspelare. Dessutom blev det ytterligare en ligatitel 1975, dock under managern Dave Mackay, men The Rams hamnar dock utanför denna lista. Visserligen knappt.

3. Chelsea, 1955

Chelsea skrällde 1955 då den forne Arsenal-spelaren Ted Drake omvandlade klubben som aldrig vann, men gärna köpte spektakulära spelare, kallades för The Pensioners efter ett hem för krigsveteraner i närheten av Stamford Bridge och var ett kärt ämne bland skämten i Music Hall-branschen, till ett mästarlag. Mycket tack vare utveckling av egna produkter. Dock blev det bara ett one season wonder, vilket talar för skrällmöjlighet, men de hade funnits i högsta divisionen ett tag, dock för det mesta dåligt placerade.

2. Tottenham Hotspur, 1951

1935 kom Tottenham Hotspur sist i division ett och det dröjde till 1950 innan laget lyckades vinna division två. Bakom sig hade Spurs endast två FA-cuppokaler från 1901 och 1921.  sig. Laget gjorde sedan om Evertons bedrift från 1932, då man vann ligan på första försöket 1951. Dessutom med en helt ny spelstil, som gick under beteckningen Push and Run utvecklad av deras manager Arthur Rowe. Man kom tvåa 1952, men sedan skulle det dröja till sextiotalet då en av Rowes spelare – Bill Nicholson – ledde laget i en magnifik storhetsperiod. Förutom Nicholson fanns där även en ytterback vid namn Alf Ramsey i detta Spurs-lag. Behåll det namnet i minnet. Värt att notera är också att Spurs fram till denna tidpunkt som bäst hamnat trea i ligan 1934 och var – likt Leicester i modern tid – ett yoyo-lag mellan division ett och två.

1. Ipswich Town, 1962

Säsongen 1956/57 vann den gamle Spurs-spelaren och numera lovande managern Alf Ramseys Ipswich division tre södra och 1961 spelades division två hem. En fullkomligt formidabel prestation för en klubb utan några större resurser eller några framstående stjärnor. En del av förklaringen var Ramseys taktiska innovation att flytta ned inrar till yttermittfältspositioner, vilket gav en 4-3-3 formation istället för den då rådande 2-3-5. Också en mycket framgångsrik metod under Ramseys tid som engelsk förbundskapten då han tog VM-titeln hem till England 1966. Klubben gick faktiskt hela vägen och vann ligamästerskapet 1962 med höjdpunkter som 5-2 mot Everton, 3-0 mot Aston Villa och 5-0 mot Manchester United. Lite tur i oturen var nog att den tidens stora dominanter – Wolverhampton Wanderers och Manchester United – båda underpresterade rejält. Fjolårssäsongens dubbelvinnare och eleganterna Tottenham Hotspurs hamnade trea, men orkade inte riktigt hela vägen fram denna gång. De vann dock FA-cupen för andra året på raken, vilket nog tog en del fokus och ork. Att ett lag skulle vinna The Double två år på raken var i princip otänkbart, vilket givetvis även satte upp mentala hinder för Bill Nicholsons Spurs. Kanske lite samma läge för Leicester idag, då flera av toppklubbarna vacklar. Summa summarum är det nog ändå så att om Leicester vinner ligan så är Ipswich seger 1962 den enda av skrällarna genom ligahistorien som kan utmana.

 

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login