Tippa Stryktipset – Förslag & resultat på veckans Stryktips!
MISSA INTE

Vem vågar ta över Aston Villa

Det blev bara fyra månader och tjugo matcher för Remi Garde i Aston Villa och nu vänds blickarna mot en viss David Moyes.

Gamla mäktiga Aston Villa ligger på 16 poäng efter 31 matcher. Endast tre segrar har laget mäktat med och inte blev det bättre med Remi Garde efter att Tim Sherwood fått gå. Sherwood som fick laget att rycka upp sig i slutet av förra säsongen och klara sig från nedflyttning, men också gå till FA-cupfinal. På Wembley hade man ingen chans mot Arsenal, men visst fanns en stilla förhoppning om att Sherwoods energi skulle klara nytt kontrakt även denna säsong, men tyvärr lämnade lagets bästa spelare redan i somras. Christian Bentekes flytt till Liverpool hade nog de flesta räknat med, men att lagkapten Fabian Delph gick till Manchester City efter att strax innan fastställt att han definitivt inte skulle lämna klubben i hans hjärta. Mycket tyder på att det var precis just då som luften gick ur Aston Villa. Men det var en pyspunka som pågått en längre tid och det lilla hålet blev tydligt redan den 9 augusti 2010.

Början på fallet

Klubben som var med och bildade ligan 1888. Som var det kanske allra första storlaget i engelsk fotboll. Som har sju ligatitlar, sju FA-cuptitlar, fem ligacuptitlar och till och med en Europacuppokal. Klubben som är störst i Englands med råge näst största stad. Klubben som är en av sju lag som aldrig åkt ur Premier League… Den klubben är på väg att åka ur med kanske en av de sämsta säsongerna någonsin. Alla kategorier.

Signalen vi alla borde lystrat lite extra efter var när Villas dåvarande manager Martin O Neill avgick den 9 augusti 2010, trots att han precis tagit laget till en sjätteplats och ligacupfinal. Beskedet var minst sagt oväntat med tanke på att de flesta nog trodde att O Neill var på väg att bygga ett lag som var slagkraftigt nog att utmana för Champions League. Anledningen hymlade inte irländaren om – brist på ambition. Ägaren Randy Lerner vägrade nämligen att skjuta till de medel som krävdes för att klubben skulle kunna ta nästa steg. Det var nog startskottet för den pyspunka som framförallt en allt gråare Paul Lambert fick hantera som manager, där Tim Sherwood knappt fick chansen och där Remi Garde kanske sabbat hela sin karriär, innan den hade ens tagit riktig fart. Frågan är om någon enda manager med självbevarelsedrift vill ens gå i närheten denna begravningsplats för hoppfulla.

Lerner har år för år dränerat klubben på hopp och det verkar också som hans eget intresse för verksamheten är som bortblåst. Han tog över 2006 och i maj 2014 meddelade han att klubben var till salu för 200 miljoner pund. Och där står vi än idag, med den skillnaden att Aston Villa nu åker ned i The Championship strax innan det största penningregnet någonsin i Premier Leagues historia.

Moyes, Neville eller Pearson

Och i detta läge verkar det som om det pågår en övertalningskampanj att få David Moyes att ta på sig självmordsuppdraget. Något han kanske inte behöver, då Manchester United var precis ett sådant som han inte lyckades ro hem. Dessutom fungerade det inte särskilt väl i Real Sociedad, vilket säkert var tänkt att bli trappsteget som skulle ta honom tillbaka bland de eftertraktade. Ett fiasko till och han kan vara slut som manager, åtminstone satt i frysbox under lång tid för de intressanta uppdragen.

Det som talar för Moyes är hans förmåga att krama vatten ur till synes torra disktrasor, vilket han under många år gjorde med Everton, där det var tydligt att han inte skulle få mer än ett korvöre att jobba med. Skillnaden är dock att han i Everton hade en oerhört engagerad ägare som stod honom bi i allt, förutom att det inte fanns några pengar. Lerner är tyvärr ingen engagerad ägare.

Det finns givetvis fler kandidater. Ett hett namn som precis dykt upp är Gary Neville vars tid i Valencia påminner mycket om Remi Gardes i Aston Villa och David Moyes i Manchester United. Det snackas också en del om Nigel Pearson och några till. Frågan är bara vem som har det dåliga omdömet att att ge sig i kast med en klubb som styrs av Randy Lerner?

 

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar Login